Gatsmart

Så här kan du med fötterna som transportmedel bidra till säkrare trafik.

Ibockad ruta Flexa med reflexer

Använd reflex när det är mörkt. Reflexer syns bäst när de sitter lågt och rör sig, till exempel längst ner på ben och armar. Även om du bor i en stad med mycket gatubelysning går du säkrare med reflex – flest olyckor händer faktiskt där gatubelysningen är tänd.

  • Välj CE-märkta reflexer.
  • Byt ut reflexen minst var tredje år.
  • Fäst gärna reflexen på dina kläder, då glömmer du den aldrig hemma.
  • Men lägg inte nycklar i samma ficka som reflexen – då kan den bli repig och bli dålig.
  • Tycker du att vanliga reflexer är fula så finns det massor med kläder och accessoarer i reflekterande material, till exempel väskor och handskar.

Ibockad ruta Vänster, höger, vänster

När du korsar vägen, kolla åt vänster, sen höger, och så vänster igen. Och korsa helst på övergångsstället, såklart.

Ibockad ruta Håll ögonen öppna och uppe

Är du uppmärksam på vad som händer runtom dig så är det lättare att bidra till säker trafik. Sök gärna ögonkontakt med andra trafikanter. Det är särskilt bra att tänka på när du ska korsa en väg. Var uppmärksam och ha mobilen kvar i fickan när du går.

Ibockad ruta Ha fötterna på jorden

De allra flesta fotgängare som skadar sig gör det i fallolyckor, på grund av halt underlag. Bra vinterskor med en sula som klarar underlaget eller med broddar gör risken mindre att du halkar. Är underhållet av gator och trottoarer inte bra, tipsa din kommun. En del kommuner har appar där du kan rapportera in undermåligt underhåll.

Ibockad ruta Gå rakt på sak

Var förutsägbar – gå där det är tänkt att du ska gå. Gå helst över gatan vid ett övergångsställe. Om det inte finns något, se dig noga för och gå rätt över gatan. Gå inte plötsligt ut på vägen eller cykelbanan.