Bra bredvid

Även i sätet bredvid kan du göra trafiken säkrare.

Ibockad ruta Höjer föraren hastigheten, höj rösten

Är siffrorna på instrumentbrädan högre än siffrorna på vägskyltarna, säg ifrån. Om alla håller hastigheten kan minst 100 liv räddas – varje år. Åker du med en buss- eller taxichaufför som kör för fort eller använder mobilen på ett trafikfarligt sätt, säg till företaget som ansvarar för resan.

Ibockad ruta Men höj inte volymen

Den där roadtriplistan du fixade är säkert jättebra. Spela den på en lagom volym. För hög volym täcker över ljud från trafiken och kan distrahera föraren.

Ibockad ruta Anta smeknamnet Atlas

Sitter du i framsätet, erbjud dig att läsa kartan och hjälpa till att hitta rätt. En förare som ska kolla både på vägen och på GPS:en är inte riktigt fokuserad på någon av dem. Med din hjälp kommer ni säkert fram.

Ibockad ruta Kör inte med föraren

Du kanske vill väl, men att kommentera hur någon annan kör leder ofta till att den personen blir irriterad. Det kan försämra körförmågan, eftersom föraren börjar lägga fokus på nåt annat än vägen.

Ibockad ruta Håll händerna i styr

Även om ufot är i full färd med att stråla upp en ko – försök att inte peka på vad som händer vid sidan av vägen. Det kan distrahera förarens fokus. En olycka kräver bara en sekund ouppmärksamhet. Att vrida blicken för att titta på något kan till och med göra att föraren oavsiktligt vrider ratten.

Ibockad ruta Påverka den påverkade

Misstänker du att en påverkad person tänker sätta sig bakom ratten, kontakta polisen. Kanske kan du hindra personen från att köra? Både för den personens säkerhet och för alla andra som befinner sig på vägarna.