En motorcykel-förare i en kurva

Fotograf: Kerstin Ericsson

På två hjul

Du som kör motorcykel kan bidra till säkrare resor på vägarna och en bättre miljö. Att hålla hastighetsgränsen, vara nykter, välja en säker motorcykel, använda bra skydd och ha ett giltigt körkort är en bra början.

check_48x48_mjuksvart.png Säkra din passion

Många motorcyklister upplever sitt hojande som en livsstil. Men om en olycka inträffar är du som motorcyklist mer utsatt än en bilist eftersom du är oskyddad. Därför är det särskilt viktigt att din utrustning är bra.

  • Välj en en hoj med låsningsfria bromsar (ABS). Det minskar risken att bli dödad eller svårt skadad i en olycka med nästan 50 procent!
  • Välj kläder och stövlar som är CE-godkända och som har bra passform.
  • Komplettera med ryggskydd om det inte är inbyggt i jackan.
  • Ta med ett regnställ i beredskap om du kör med skinnkläder.
  • Köp alltid en ny hjälm och välj alltid en godkänd hjälm med EU-beteckning ECE 22:05.
  • Innan du kör är det bra att kontrollera din mc, så att den är i trafiksäkert skick. Kolla till exempel att det inte finns oljefläckar under motorn, att bromssystemet funkar, att det är rätt lufttryck i däcken och bra däckmönster. Kolla även styr- och drivsystemet, genom att känna på framgaffeln och kontrollera kedje- eller drivremsspänningen.
  • Packa rätt - tunga saker packas så långt ner och så långt fram som möjligt, men aldrig på framgaffeln. För att fördela vikten framåt på motorcykeln kan en tankväska vara ett alternativ.

Med känsla för MC (Trafikverket)

check_48x48_mjuksvart.png Kör som en hjälte

Hastigheten är helt avgörande för hur allvarliga skadorna blir i en olycka. I synnerhet för dig som motorcyklist eftersom du är oskyddad i trafiken. Tänk på att skyltade hastigheter utgår från hastigheter för bilar, där föraren dessutom har bälte. Eftersom du inte är lika skyddad av ditt fordon så kanske du till och med kan lätta lite på gasen.

Dödsolyckor med motorcyklister visar att hastigheterna i många olyckor har varit över det tillåtna. Hastighetsöverträdelser kan både vara en orsak till att en olycka inträffar och göra att skadorna blir svårare. Om du lättar på gasen hinner du reagera snabbare om något händer, samtidigt som du bidrar till bättre klimat genom mindre utsläpp.

Många bilister upplever att motorcyklister plötsligt dyker upp i backspegeln, på en sidoväg eller i mötande körbana från ingenstans. Du som motorcyklist är svårare att upptäcka i trafikmiljön. Därför blir kraven högre på dig i trafiken:

  • utgå från att ingen ser dig även om du har varselväst
  • anpassa hastigheten
  • håll avstånd
  • ha en handlingsberedskap särskilt i korsningar - då kan du stanna, även om andra gör fel.

check_48x48_mjuksvart.png Tacka nej till ett glas

För de allra flesta är det självklart att inte köra påverkad, men ändå är det 25 procent av de som omkommer i trafiken som är påverkade av alkohol eller narkotika. Nästan 30 procent av de omkomna mc-förarna var alkohol- eller drogpåverkade. Förutom att vara en trafikfara för sig själv och andra, kan den som kör påverkad bli av med körkortet eller få dagsböter.

  • Tänk noll. Låt motorcykeln stå om du har druckit ett glas, och dagen efter en middag eller fest där du har druckit alkohol.
  • Ska du ha middag eller fest, gör det lätt att välja alkoholfritt! Det finns många bra alkoholfria alternativ.

check_48x48_mjuksvart.png En tänkande mc-förare

Många tycker det är fantastiskt roligt att köra motorcykel. För att din upplevelse ska bli så bra som möjligt behöver du vara uppmärksam och följsam i trafiken. Du behöver använda huvudet och tänka självständigt, det vill säga vara en tänkande och säker mc-förare. Du behöver känna till och kunna värdera dina färdigheter och brister. Vi kallar det självvärdering.

Bli en tänkande och säker mc-förare (Trafikverket)

check_48x48_mjuksvart.png Ta den säkrare vägen

Starta i god tid så att du slipper stressa. Håll koll på vädret, det kan påverka väglaget. Finns det flera vägar dit du ska, fundera på vilken som är säkrast. Välj till exempel motorvägar eller vägar med mitträcken. Vägar med mitträcken höjer säkerheten även för motorcyklister.

När du ska ut på vägarna kan du gärna välja dessa vägar eftersom de är säkrare:

  • mötesseparerade vägar – tar bort risken att du krockar med annat fordon - med andra ord räddar räcket både ditt och den mötande förarens liv
  • vägar med fartkameror
  • andra vägar än de som har mycket trafik och höga farter.

Trafikverkets kartor som visar de säkrare vägarna