Ratta rätt

Så här kan du som sitter bakom ratten bidra till både bättre miljö och säkrare vägar.

Ibockad ruta Starta med en säker bil

Att köra en säker bil är att bidra till en säker trafik. Säkra fordon minskar risken för att råka ut för trafikolyckor och för att de får allvarliga konsekvenser. Både du som åker i den och andra trafikanter, som gående, cyklister och de i andra fordon, får bättre skydd om du väljer en säker bil.

Säkra fordon

  • Besök EuroNCAP:s webbplats för att enkelt ta reda på hur säker bilen är.
  • Titta i Folksams rapport ”Hur säker är bilen?” inför ditt köp eller för att se hur säker din nuvarande bil är.
  • Innan du köper bilen, ta reda på vilka tekniska stödsystem som du kan välja mellan för att öka din och andras säkerhet.

EuroNCAP
Folksams rapport ”Hur säker är bilen?”

Ibockad ruta Rädda liv i rätt hastighet

Hastigheten är helt avgörande för hur allvarliga skadorna blir i en olycka. Håller du rätt hastighet hinner du oftast reagera i tid om något händer. Att lätta på gasen ger dessutom mindre koldioxidutsläpp och buller. Bra för både klimatet och hälsan.

Vissa försäkringslösningar ger dig ett lägre pris på din bilförsäkringspremie om du håller rätt hastighet. Och förutom att det bidrar till ökad trafiksäkerhet och en billigare försäkringspremie minskar du även dina bränslekostnader.

Ibockad ruta Tugga tuggummi

Japp! Att tugga tuggummi förbättrar koncentrationsförmågan och syresätter hjärnan. Du blir pigg och alert. Som du ska vara när du kör bil.

Ibockad ruta Var ett bältdjur 

Nästan alla använder bälte. Jättebra! Bältet minskar risken att skadas allvarligt vid en olycka. Det är också lag på att använda bälte. För att fungera ordentligt måste bältet sitta rätt. Det ska ligga an mot axeln, så nära halsen som möjligt. Höftbandet ska löpa över höften, inte över magen.

Visste du att Vattenfall lanserade bilbältet?

Ibockad ruta Sätt barnen på plats

Är ditt barn kortare än 135 centimeter ska hen sitta i babyskydd, bältesstol eller bilbarnstol. Om barnet är under fyra år ska stolen vara bakåtvänd. Men bara på en plats utan eller med urkopplad krockkudde. Se till att stolen passar både ditt barn och din bil. Butiker som säljer bilbarnstolar kan hjälpa dig att prova ut rätt stol till ditt barn.

  • Bunkra berättelser i till exempel en spotifyspellista eller på cd, så barnen har nåt kul att lyssna på (och minska risken för syskonbråk på grund av tristess). Trolles Trafikskola är en av våra favoriter!
  • Ha några lekar till hands, som bilbingo, ett skepp kommer lastat eller bokstavsleken.
  • Ta med bältesskydd och nackkuddar så barnen kan sova bekvämt på långa resor. 
  • Förbered för åksjuka – packa påsar, åksjukepiller, tuggummin, vatten och våtservetter.
  • Ta med små spel eller kortlekar. Eller låt familjen klura på våra trafikgåtor.

Våra trafikgåtor

Ibockad ruta ”Rätt packad” gäller bilen, inte dig

För de allra flesta är det självklart att inte köra påverkad eller åka med någon som är påverkad. En fjärdedel av alla som omkommer i trafiken är påverkade av alkohol eller droger. Att köra påverkad kan leda till dagsböter och att du blir av med körkortet. 

  • Tänk noll. Låt bilen stå om du druckit ett glas. Och dagen efter en middag eller fest där du druckit alkohol.
  • Ska du ha middag eller fest, gör det lätt att välja alkoholfritt! Det finns många bra alkoholfria alternativ.
  • Installera alkolås i bilen.

Ibockad ruta Inget snack – lägg undan mobilen

Att använda mobilen när du kör ökar risken för att tappa fokus från körningen. Ofokuserad körning leder till olyckor. Du vet väl att det är förbjudet att köra med mobilen i handen?

  • Starta ”Stör ej medan jag kör”-funktionen på mobilen. Om någon skickar ett meddelande till dig då, får de ett automatiskt svar om att du kör.
  • Be någon annan i bilen att ringa eller svara.
  • Stanna bilen på ett säkert ställe om du måste ringa eller på annat sätt knappa på din telefon.
  • Tänk på att olycksrisken inte försvinner genom att använda röststyrning eller handsfree.

Ibockad ruta Låt inte tid vara i vägen

Starta i god tid så att du slipper stressa. Ska du resa långt, håll koll på vädret. Det kan påverka väglaget. Finns det flera vägar dit du ska, fundera på vilken som är det säkraste alternativet. Till exempel motorvägar eller vägar med mitträcken. Att resan tar några minuter längre gör ju inget om du kan resa säkrare.

När du ska ut på vägarna kan du gärna välja vägar som är mötesseparerade eller har trafiksäkerhetskameror eftersom de är säkrare. Eller välj andra vägar än de som har mycket trafik.

Trafikverkets kartor som visar de säkrare vägarna

Ibockad ruta Pausa dig pigg

Det är viktigt att du är utvilad innan resan. Är du trött kör du inte lika bra. Kanske vibrerar bilen lite för mycket – då kör du över räfflorna vid vägkanten. Kanske lyser bilden av en kaffekopp inte bara i huvudet, utan även på instrumentbrädan. Det är tecken på att du är trött. Stanna och ta en paus!

  • Ta en powernap.
  • Spring tre varv runt bilen så att blodcirkulationen kommer igång.
  • Drick kaffe – koffeinet piggar upp. Men tänk på att effekten avtar efter en stund.
  • Pigga upp hjärnan genom att klura på våra trafikgåtor.

Våra trafikgåtor

Ibockad ruta Gasa på hos din arbetsgivare

Som anställd kan du också öka trafiksäkerheten. Dragläget kan vara att ställa frågor till chefer och kollegor.

  • Vad kan företaget bidra med för att göra våra resor på ett säkert och mer hållbart sätt?
  • Hur ser vår resepolicy ut?
  • Hur ser vår policy för hyrbilar ut?

check_48x48_mjuksvart.png Bilar är hårda, så kör mjukt!

I trafiken är vi många olika trafikanter med olika förutsättningar. Du som kör bil behöver tänka på att även om du har bilbälte, krockkuddar och ett hårt skal runt dig så är inte alla lika skyddade. 

Bilar, cyklister och gående delar ibland på utrymmet och behöver ibland korsa varandras väg. Se därför till att hålla låg hastighet när du närmar dig övergångsställen eller busshållplatser, så att du ha koll på om det är någon som är på väg att korsa din väg. Det är när vi visar hänsyn och omtanke som det teamwork som trafiken är fungerar!

Varje år omkommer 40-50 fotgängare i trafikolyckor, främst i kollisionsolyckor med bilar. Oftast blev de påkörda av en personbil. Inom tätorter hände det oftast på en väg med skyltad hastighet 50 km/h och utanför tätorterna på vägar med 70 till 90 km/h.

Dessutom omkommer drygt 20 cyklister varje år i trafiken. Flest omkommer i kollision med bilar. Utanför våra tätorter var den vanligaste dödolyckan för cyklister när någon cyklade längs vägen och blir påkörd. Inom tätorterna var det vanligast att cyklisten blev påkörd vid korsande trafik.

Var alltid extra noggrann och uppmärksam i de här situationerna.