Kvinna kliver in i taxi-bil

Jobb på väg

Att köra i jobbet är en arbetsmiljöfråga. Din arbetsmiljö ska vara säker, för din och andras skull.

Ibockad ruta Vila på jobbet

Du har rätt till regelbunden vila. När du har kört i 4 timmar och 40 minuter ska du få pausa i 45 minuter. Du kan också dela upp rasten i 15 och 30 minuter över körperioden.

  • Rör på dig på rasten, gå till exempel gärna något varv runt bilen.
  • Stretcha ben, armar och nacke.
  • Se till att få frisk luft – ta några djupa andetag utanför hytten.

Ibockad ruta Ratta rätt i matväg

Det är lätt att bara ta nåt i farten. Men att äta snabbmat kan leda till huvudvärk och sämre sömn. Med nyttigare mat blir du friskare och piggare – och en säkrare förare. Försök packa med dig eller köpa nyttiga alternativ att stoppa i magen.

  • Packa med nyttiga mellanmål.
  • Om du köper mat, välj nyttiga alternativ
  • Sprid ut när du äter, få gärna i dig något var tredje eller fjärde timme.

Ibockad ruta Kvart i tre

Du är ett föredöme i trafiken – håll händerna på ratten. Ingen rattsurfning.

Ibockad ruta Ta det försiktigt vid högersväng

Lastbilar som svänger höger utgör en risk för cyklister. En cykel som ligger på lastbilens högra sida riskerar att vara osynlig för dig som förare. Var därför extra uppmärksam vid högersvängar. Om några år kommer lagkrav på sensorer i alla nya lastbilar som varnar för cyklar i dessa situationer – men redan nu finns de som tillval!

I Danmark lärs orienteringsstoppet ut till den som ska kör tunga fordon. Det innebär att du gör ett extra stopp i korsningen innan du svänger höger, för att försäkra dig om att du inte har någon cykel på insidan. 

Ibockad ruta Ställ krav på din arbetsgivare

Som anställd kan du bidra till säkrare trafik. Ett första steg kan vara att lyfta frågan med chefer och kollegor. Vad kan vi på vårt företag bidra med för att göra våra resor på ett säkert och mer hållbart sätt? Hur ser vår resepolicy ut och hur skulle vi vilja att den såg ut? Vilka krav ställs på hyrbilar?