Du som kör i jobbet

Du som kör mycket i jobbet utan att vara yrkeschaufför ska också ha en bra arbetsmiljö i trafiken.

Ställ krav på schemat

Du som ska ta dig från en plats till en annan under arbetsdagen har rätt till ett schema som tar hänsyn till både tiden det tar att ta sig mellan platserna och tid för att ta dig till och från ditt fordon. Behöver du dessutom fylla på eller byta utrustning? Är det mycket trafik eller vinterväglag? Scheman med orimligt korta restider skapar stress och osäkerhet i trafiken. Ställ krav på din arbetsgivare så du hinner ta det säkert i trafiken!

check_48x48_mjuksvart.png Transporterna är en del av arbetsmiljön

Din arbetsgivare har en skyldighet att riskebedöma hela din arbetsdag i arbetsmiljöarbetet. Där ingår även transporter mellan olika platser under arbetsdagen. Kolla upp hur det systematiska arbetsmiljöarbetet bedrivs med avseende på trafiksäkerhet på din arbetsplats!

check_48x48_mjuksvart.png Hur säker är bilen?

När din arbetsgivare förser dig med en bil för att transportera dig under arbetsdagen finns det många saker att tänka på. Den ska vara ändamålsenlig och trafiksäker, exempelvis. Kolla din bils säkerhetsklassning på EuroNCAP eller i Folksams Hur säker är bilen? Du är väl värd en femstjärnig bil?

check_48x48_mjuksvart.png Har du koll på era egna regler?

Din arbetsgivare kan ha policies och andra regler kring hur anställda ska bete sig i trafiken. Det kan vara värt att kolla vad de säger – de kan till och med ha goda tips på hur du agerar trafiksäkert under arbetsdagen!